RENDITJA: Vendet më të pasura në botë, shihni si pozicionohet Shqipëria

Vendi më i pasur me PBB-në më të lartë për frymë në vitin 2023 është Luksemburgu. Ky komb europian, me një popullsi prej rreth 600 mijë banorësh, ka një PBB për frymë prej rreth 127 mijë dollarë.

PBB-ja botërore për frymë është rritur gradualisht me kalimin e kohës dhe cilësia globale e jetesës është përmirësuar në mënyrë dramatike. Fondi Monetar Ndërkombëtar ka matur PBB-në e çdo kombi në tokë. Që nga viti 2022, 5 vendet kryesore me PBB-në më të lartë janë:

Luksemburgu
Pasuria e Luksemburgut vjen nga shumë industri të ndryshme, si banka, çeliku, telekomunikacioni dhe turizmi. Edhe pse vetëm rreth 600,000 njerëz jetojnë këtu, është mbresëlënëse që ka mbi 9,000 kompani holding dhe Banka Europiane e Investimeve. Bizneset kanë vite që lëvizin në Luksemburg për të paguar taksa të ulëta dhe për t’i kaluar kursimet te klientët e tyre.

Irlanda
Irlanda, vendi i dytë më i pasur në botë. Rritja e tyre vjen kryesisht nga bujqësia, tekstilet, ushqimi, teknologjia e informacionit, inxhinieria mekanike dhe mjekësia. Partneri kryesor tregtar i Irlandës është Mbretëria e Bashkuar.

Norvegjia
Përafërsisht 30% e PBB-së së Norvegjisë rrjedh nga industria e naftës dhe gazit. Hekuri, magnezi, titani dhe alumini janë ndër eksportet e tyre. Gjatë katër apo pesë dekadave të fundit, ekonomia e Norvegjisë është zhvendosur rrënjësisht nga sektori i peshkimit në biznesin e naftës. Norvegjia është vendi i dymbëdhjetë më i madh prodhues i naftës në mbarë botën. Është eksportuesi i pestë më i madh i naftës dhe eksportuesi i tretë më i madh i gazit.

Zvicra
Zvicra është e njohur në mbarë botën për prodhimin e mallrave me cilësi të lartë, dhe njerëzit nga e gjithë bota janë të gatshëm të paguajnë më shumë për këtë. Kompanitë shumëkombëshe zvicerane si Nestle, Rolex, Roche, Novartis dhe Glencore, për të përmendur disa, kontribuojnë në mrekullinë ekonomike zvicerane dhe ndihmojnë në ndërtimin e trashëgimisë së Zvicrës si një prodhues me cilësi të mirë.

Katari
Ekonomia e Katarit është një nga më të hapurat në Lindjen e Mesme. Kombi është i njohur për pasurinë e tij të tepruar. Njerëzit e Katarit gëzojnë një nga fitimet neto mujore më të larta në botë, dhe shteti zotëron ose kontrollon pjesërisht disa ikona botërore, nga Empire State Building në Nju Jork deri te klubi i futbollit Paris Saint-Germain në Francë. Në dekadat e fundit, kërkesa për naftë dhe gaz natyror është rritur dhe si rezultat, kjo ka ndihmuar Katarin të bëhet ekonomia më e qëndrueshme në Lindjen e Mesme.

Ndërkaq në listën e plotë prej 190 vendesh Shqipëria është listuar e 101-ta me një PBB për frymë prej 6’369 dollarë për frymë. Lista e plotë këtu!